Een luchtfilter voor de cabine selecteren en verwisselen

Een luchtfilter voor de cabine selecteren en verwisselen

Viezigheid, stof, schurende onderdelen, ozon, stikstofoxide, koolstof- en zwaveloxide, benzol en pollen in het voorjaar en het hoogseizoen, komen in de auto terecht via de lucht. Omdat de cabine afgesloten is, kunnen er veel van deze stoffen in de cabine ophopen. Als u deze lucht inademt is dit zwaar voor uw longen en kunt u een allergie krijgen. De luchtfilter voor de cabine oftewel pollenfilter, kan dit voor u oplossen. Hier geven wij adviezen om een filter van uitstekende kwaliteit uit te zoeken en die past bij uw auto.

Waarom het belangrijk is om de filter op tijd te verwisselen

Een pollenfilter moet tijdig vervangen worden omdat het een verbruiksartikel is. Dit moet u ten miste 1 keer per jaar doen, of anders elke 15000 kilometer. Indien u in een stedelijk gebied woont of als u vaak in de file rijdt, of als u over wegen rijdt waar veel stof opwaait, is het wellicht noodzakelijk om de filter vaker te verwisselen.

Een filter die verstopt zit, kan ervoor zorgen dat de airco minder goed werkt, maar ook de kachel of wellicht doet de ventilatie het niet meer zo goed, dit komt doordat de filter meer weerstand biedt omdat deze verstopt zit. Er zal sneller condens ontstaan als het regent, en dat kan ervoor zorgen dat er bacteriën gaan groeien, of wellicht schimmels.

Waarom het belangrijk is om de filter op tijd te verwisselen

Het is ook mogelijk dat de filter gaat vervormen, hierdoor kan er lucht langs gaan, en op die manier komt alle vuile lucht in de auto terecht.

Diverse typen filters voor de cabine

 Tegenwoordig kan men deze filters aanschaffen: 
 1. Normaal barrière filter. Hierin wordt het stof opgevangen. Men maakt ze van papier en soms van synthetische vezels. Over het algemeen hebben ze diverse lagen. Deze hebben allemaal als doel om deeltjes van een bepaalde grootte te onderscheppen. Let er wel op dat synthetische vezels wenselijk zijn, omdat ze beter schoonmaken en ze de luchtstroom niet beïnvloeden. Hoogwaardige filters hebben soms in een laag een elektrostatische lading, op die manier worden zelfs de kleinste deeltjes onderschept.
 2. Voorzien van lagen die absorberen. Iedere laag heeft een basis van textiel voorzien van geactiveerde korrels van koolstof, deze hebben een grootte van 0,5 millimeter. De korrels zijn voorzien van een oppervlak dat poreus is, zo worden de giftige stoffen opgenomen die via de lucht de auto binnendringen. Dit soort filters kosten meer, maar zorgen wel voor een betere zuivering. Daarnaast ruikt u geen vieze luchtjes meer.
 3. Voorzien van een bacteriële laag. Zo’n laag is voorzien van een middeltjes dat bacteriën dood, over het algemeen polyfenol. De allergenen en bacteriën worden geneutraliseerd en blijven vastzitten, en schimmels kunnen tot meer dan tien keer minder groeien. Deze modellen kosten het meest, dit komt omdat ze de meeste bescherming geven.

4 adviezen bij het selecteren van filters voor de cabine

 1. Koop louter producten van gerenommeerde merken. Wij adviseren de merken Mann-Filter, Bosch, Mahle Original, Stark Automotive, Knecht, K&N, en Ridex. Onderdelen van matige kwaliteit in de lagen van de filter, zorgen niet voor een goede filtering. Artikelen van slechte kwaliteit hebben soms een koolstoffilter, wat in wezen een normaal stoffilter is die men zwart heeft gemaakt.
 2. Bekijk de kwaliteit van de pollenfilter als het volgende gebeurt:
  1. Stank in de auto;
  2. Als de kachel aanstaat, koude lucht, of warmte als de airconditioning draait;
  3. Het dashboard ligt bezaaid met stof.
 3. Selecteer een onderdeel louter aan de hand van de specificaties van uw auto. Onderdelen die te groot zijn kunnen zeker niet worden gemonteerd. Elementen die te klein zijn ten opzichte van de standaardmodellen filteren niet goed en zal er vieze lucht in de auto komen.
 4. Als u een filter plaatst, plaats deze dan op de correcte wijze. Controleer de richting van de stroom met lucht, dit staat aangegeven op de zijkant van het artikel, dit is erg belangrijk bij anti-allergene en koolstoffilters.
4 adviezen bij het selecteren van filters voor de cabine

Ten slotte

De systemen in de auto worden niet meteen beïnvloed door een pollenfilter, bijvoorbeeld de versnellingsbak en de motor. In vele gevallen worden dit soort filter dit tijdig verwisseld. Dit is niet goed voor de gezondheid. Onderdelen van uitstekende kwaliteit zijn in staat om in 99 procent van de gevallen allergenen en stof tegen te houden. Dat is de reden dat u het onderdeel tijdig moet vervangen. Volg onze eenvoudig adviezen op, zodat de cabine langdurig veilig is.

[Total: 0   Average: 0/5]