IWD: definitie, eigenschappen en werkingsprincipe

IWD: definitie, eigenschappen en werkingsprincipe

Het systeem IWD staat voor Individual-Wheel Drive en zorgt voor de afzonderlijke aandrijving van de 4 wielen bij een elektrische auto. Door dit systeem wordt elk wiel aangedreven door een eigen elektromotor. Middels deze techniek is de wegligging van de auto en de stabiliteit onder vele omstandigheden veel beter.

Hoe het systeem IWD werkt

Alle signalen worden aan de hand van Bluetooth naar een micro besturingsunit verzonden. Deze zal vier permanente magneetmotoren op gelijkstroom activeren. Iedere motor makt maximaal 1200 toeren per minuut, net als het wiel waar het aan vast zit. Middels een speciale omvormer kan men het vermogen instellen.

Het systeem IWD heeft voor de besturing een separate stappenmotor. Deze zal de signalen opvangen en heeft zelf een micro besturingsunit.

De plus- en minpunten van auto’s die het systeem IWD hebben

PluspuntenMinpunten
Als er een wielmotor kapot gaat, zal de rest gewoon zijn werk doen. Het totale vermogen is genoeg om de auto naar de dichtstbijzijnde garage of pompstation te brengen.De accu’s moeten, afhankelijk van het model, elke 80-160 kilometer weer aan de lader.
De motoren van de wielen zijn eenvoudig te vervangen.Tijdrovend om de accu bij te laden.
Het lage gewicht doordat er geen zware assen zijn.Kostbaar.