SPORTSHIFT: kenmerken, voordelen & nadelen

SPORTSHIFT: kenmerken, voordelen & nadelen

Het systeem SPORTSHIFT staat voor een merknaam dat in het jaar 1995 door het concern Prodrive werd geregistreerd voor het handmatig schakelen van een automaat met de pook of via peddels achter op het stuur. In het jaar 2001 begon men het systeem te gebruiken in de automaten van het merk Subaru en in het jaar 2006 bij sommige auto’s van het merk Aston Martin die een automaat met handmatige stand hadden.

Hoe SPORTSHIFT werkt

Wat opvalt aan het SPORTSHIFT systeem is dat deze niet voorzien is van een mechanische koppeling die wordt gebruikt tussen de pook of de peddels achter op het stuur en de transmissie. Het systeem maakt wel gebruik van elektrische signalen. Als de chauffeur de pook of de peddels indrukt, zal deze informatie naar de besturingsunit van de versnellingsbak gaan en deze zal een commando sturen naar de actuatoren om de juiste versnelling te kiezen.

Het systeem SPORTSHIFT geeft de auto een betere dynamiek, presteert beter bij het op- of afrijden van een berg en als het wegdek glad is. Tevens is de aanwezigheid van peddels achter het stuur om te schakelen een voordeel omdat de bestuurder niet wordt afgeleid, dit is zeker belangrijk in het geval van een sportmodel.

Versnellingsbakken van het type SPORTSHIFT die veel gebruikt worden

Transmissie codeFabrikantHoeveelheid versnellingenTransmission soortMax. koppel in NmMax. Inhoud van de motor in LGemaakt vanafZit in de auto’s
4EATJatco4Automaat voorzien van een koppelomvormer3003.31988Subaru Impreza; Subaru Legacy; Subaru SVX; Subaru Forester; Subaru Outback
5EATJatco5Automaat voorzien van een koppelomvormer3503.62004Subaru Tribeca; Subaru Legacy; Subaru Exiga; Subaru Outback

Bij de auto’s van het merk Aston Martin wordt gebruik gemaakt van automaten met zes of zeven versnellingen die gemaakt zijn door het bedrijf Graziano, deze hebben het SPORTSHIFT systeem. Ze worden vooral gebruikt bij de modellen V8 Vantage, V8 Vantage S en een antal anderen.

Mankementen die veel voorkomen bij de versnellingsbakken van het type SPORTSHIFT

MankementVersnellingsbak
In de loop der tijd gaat de afsluiting van de pomp van de versnellingsbaklekken.4ЕАТ
De solenoïden kunnen stuk gaan.4ЕАТ; 5EAT
De koppelingstrommel en lagers van de transmissie hebben snel een mankement.4ЕАТ
De leidingen van de klepbehuizing kunnen een verstopping krijgen.4ЕАТ; 5EAT
De sensor voor de snelheid heeft vlot een mankement.5EAT