Tiptronic S: kenmerken, voordelen & nadelen

Tiptronic S: kenmerken, voordelen & nadelen

De automaat van het type Tiptronic S heeft ingewikkelde software en zit in de auto’s van Porsche. Het is mogelijk voor de bestuurder om met dit model handmatig te schakelen. Het vernieuwde model van deze automaat met Tiptronic wordt ook aangeboden. In het jaar 2000 zette men hem ook in de Porsche Boxster S. Vandaag de dag zit het model in vele auto’s van Volkswagen en Porsche.

Het functioneren van de Tiptronic S

Tiptronic S is een klassieke automaat met een koppelomvormer met hydrauliek. Bij het handmatig schakelen kan men gebruik maken van schakelaars op het stuur of schakelaars achter het stuur. Dit is zeer handig bij sportmodellen, hierdoor is de bestuurder minder snel afgeleid omdat deze zijn handen op het stuur kan houden. De juiste versnelling kiezen kan net zo snel als men een handmatige versnellingsbak. Daarnaast kan men de stand “M” kiezen en kan men opschakelen of omlaag schakelen door de pook richting de “+” of de “-“ te duwen.

De versnellingsbak kan men aan de rijstijl van de bestuurder aanpassen zodat de auto minder brandstof gebruikt en een perfecte dynamiek heeft, daarnaast levert het veel comfort op voor iedereen die in de auto zit.

Veel gebruikte versnellingsbakken van het type Tiptronic S

VersnellingsbakindexFabriakntHoeveelheid versnellingenMax. Inhoud van de motor in LlMax. Koppel van de motor in NmGemaakt vanafKomt in deze modellen voor
09D (TR-60SN)Aisin666002001Porsche Cayenne 9PA; Volkswagen Touareg 7L
0С8 (TR-80SD)Aisin868502009Porsche Cayenne 92A; Volkswagen Touareg 7P
01V (5HP19)ZF53.73251995Porsche Boxster (986); Porsche 911 Carrera (996)

Mankementen die veel voorkomen bij de versnellingsbakken van het type Tiptronic S

MankementVersnellingsbak
De klep heeft een behuizing die niet lang meegaat.09D (TR-60SN)
Bij de Solenoïden gaat de bedrading vlug stuk.09D (TR-60SN)
Als men de wrijvingsvoering die op de vergrendeling van de omvormer zit niet op tijd verwisseld, kan de oliepomp snel een mankement krijgen.01V (5HP19)
Hard optrekken levert schade bij de koppelingsplaten aan de wrijvingsvoeringen op. De resten die dit achterlaat kunnen ervoor zorgen dat de magneetkleppen een verstopping krijgen.0С8 (TR-80SD)
De afdichtingen en de bussen moeten met regelmaat vervangen worden.09D (TR-60SN); 01V (5HP19); 0С8 (TR-80SD)