TSP: omschrijving, functie, werkingsprincipe en oorzaken van defect

TSP: omschrijving, functie, werkingsprincipe en oorzaken van defect

Het systeem TSP staat voor Trailer Stability Program en wordt gebruikt voor aanhangers van de merken Vauxhall en Opel. Met dit systeem zal de aanhanger veel minder slingeren, kan de aanhanger niet omvallen en blijft deze in dezelfde stand rijden. Het maakt deel uit van het ESP-systeem dat voor de elektronische stabiliteit zorgt.

Hoe het systeem TSP werkt

Middels dit systeem kan er automatisch worden herkend of er een aanhanger achter de auto zit. Het systeem wordt actief als de snelheid hoger ligt dan 60 kilometer per uur. Het systeem maakt gebruik van de sensoren van het ESP-systeem. Middels deze sensoren wordt bijgehouden hoe snel de wielen ronddraaien, de giersnelheid, de versnelling in zijwaartse richting, de hoek van het stuur en nog wat andere gegevens om te herkennen als de aanhanger slingert. Deze gegevens worden vergeleken met de waarden die in het TSP-systeem zitten.

Het is mogelijk om de wielen afzonderlijk af te remmen als de waarden afwijken. Dit zal worden gedaan aan de hand van elektromagneten en de pomp van het ABS-systeem. Tevens zal de stand van het gaspedaal worden gewijzigd, zodat de motor minder koppel levert.

Auto’s die veel verkocht zijn van de merken Vauxhall en Opel en het systeem TSP hebben

Oorzaken voor mankementen

  • De sensor van de ABS is kapot
  • Er zit te weinig remvloeistof in het systeem
  • De giersnelheidsensor en de snelheid in lengterichting doet het niet
  • De bougies of bobine heeft een mankement
  • De banden hebben een verkeerd formaat.
[Total: 0   Average: 0/5]