Wat is VDIM? Definitie en werkingsprincipe

Wat is VDIM? Definitie en werkingsprincipe

Het systeem VDIM staat voor Vehicle Dynamics Integrated Management en is een techniek die ervoor zorgen dat de dynamiek van de auto in de gaten kan worden gehouden. Men maakt er gebruik van bij de auto’s van de merken Lexus en Toyota. In het jaar 2004 was de primeur van dit systeem voor de Toyota Crown Majesta. Op die manier is het rijgedrag, de prestaties op onverharde wegen en de wendbaarheid van het voertuig een stuk beter.

Hoe het systeem VDIM werkt

Door middel van het systeem VDIM heeft de chauffeur de beschikking over zeer goede hulpsysteem, bijvoorbeeld ABS, traction control, stabiliteitssysteem om de remkracht te verdelen, elektrische stuurbekrachtiging en een paar andere systemen. Het systeem controleert constant de snelheid van de wielen, de stand van het rem- en gaspedaal, de stand van het stuur, de druk in de remmen en de giersnelheid. Door middel van deze gegevens is het voor het systeem mogelijk om de situatie van de auto in de gaten te houden. De kans dat de auto een andere stand krijgt dan de gewenste stand is door de systemen EPS en VSC minimaal.

Het systeem TRC wordt actief als de wielen beginnen te slippen. Door hard op de rem te trappen wordt het systeem BA, ofwel de noodremhulp, actief. Middels het ABS-systeem zullen de wielen niet blokkeren.

Auto’s die veel verkocht zijn en het systeem VDIM hebben

  • Lexus IS III, IV, GS III, IV, LS IV, V, RX II, III, IV;
  • Toyota Camry VI, Highlander II, III, Sienna III.

Redenen voor mankementen

  • ! De sensoren voor het ABS-systeem zijn vies.
  • ! De kabels die de stroom doorgeven aan de sensoren zijn beschadigd.
  • ! Er zit niet genoeg remvloeistof in het systeem
  • ! De wielen hebben een onjuiste maatvoering.