ABS-wielsnelheidssensor: symptomen en vervangingskosten

ABS-wielsnelheidssensor: symptomen en vervangingskosten

De ABS-wielsnelheidssensor vervult afgezien van het registreren van de wielsnelheid een aantal functies, dat maakt hem tot een essentieel onderdeel van de auto. Zodra er een sensor defect raakt, kun je verschillende symptomen opmerken. We zullen je hier niet alleen laten zien wat de symptomen zijn, maar ook waarom ze vervangen moeten worden en wat de ABS-sensor kosten zijn.

De meest voorkomende symptomen van een kapotte ABS-sensor

De meest voorkomende symptomen van een kapotte ABS-sensor

Veel voorkomende aanwijzingen voor een defecte ABS-sensor zijn een waarschuwingslampje op het dashboard, een kloppend rempedaal, het uitvallen van de antiblokkeerremmen of de tractiecontrole. Mogelijk branden er ook andere waarschuwingslampjes op het dashboard, zoals het controlelampje voor de motor of de tractiecontrole.

Brandende waarschuwingslampjes

Op het dashboard van de auto zitten verschillende belangrijke lampjes die een waarschuwing geven in geval van gevaar. Wanneer de sensor defect gaat, is het bijbehorende lampje meestal een van de eerste symptomen van een kapotte ABS-sensor.

Mogelijk gaat om te beginnen alleen het waarschuwingslampje van de ABS branden. Echter, als na de ABS-sensor ook de andere systemen niet meer naar behoren functioneren, kan het gebeuren dat ook de waarschuwingslampjes voor de tractie- en stabiliteitscontrole oplichten. Een defecte sensor kan er in uitzonderlijke gevallen toe leiden dat de snelheidsmeter niet langer werkt.

Een pulserend rempedaal tijdens het remmen

Omdat de sensoren de snelheid van elk wiel meten, zal een slecht werkende of defecte ABS-sensor de verkeerde snelheid aangeven van één of meerdere wielen. Dit zorgt ervoor dat de besturingsmodule van het systeem de verkeerde signalen krijgt en denkt dat de auto op een gladde ondergrond glijdt. Dit leidt ertoe dat het ABS en de tractiecontrole in werking treden, wat je zal merken aan een pulserend of pompend rempedaal als je remt.

Het niet meer werken van de anti-blokkeerremmen

Het niet meer werken van de anti-blokkeerremmen

Wanneer een ABS-sensor kapot is, zijn de antiblokkeerremmen niet meer te gebruiken. Zodra er een probleem wordt opgemerkt, activeert het systeem een waarschuwing en gaat het bijbehorende waarschuwingslampje branden.

Vervolgens zal de elektronische besturingsmodule geen belangrijke gegevens meer van de ABS-sensor krijgen. De computer baseert zich op deze gegevens om vast te stellen of de wielen blokkeren en ondersteuning nodig hebben. Als het systeem niet weet wat er gebeurt, wordt het antiblokkeerremsysteem uitgeschakeld totdat deze is gerepareerd.

Het wegvallen van de tractie of stabiliteitscontrole

Behalve de antiblokkeerremmen vallen ook andere functies weg, zoals de stabiliteitscontrole en de tractiecontrole. Op het moment dat de ABS-sensor geen gegevens meer doorgeeft, schakelt de computer ook deze systemen uit.

Toch kan je ook zonder dat het waarschuwingslampje brandt een probleem hebben. Als het bij slechte weersomstandigheden lastig is om tractie te houden of als er problemen zijn met de wegligging bij snel remmen, dan kan de ABS-sensor kapot zijn.

Kan ik blijven doorrijden met een slechte ABS-sensor?

Als de ABS-sensor kapot is, werkt het antiblokkeerremsysteem van de auto niet zoals het hoort. Toch kun je technisch gezien rijden met een slechte sensor, hoewel dit niet wordt geadviseerd. Verkeersveiligheid moet altijd voorop staan, en daarom is het verstandig om een defecte ABS-sensor zo snel mogelijk te vervangen.

Waar vind ik de ABS-sensor?

Je kunt de ABS-sensor bij elk van de wielen vinden. Vaak achter de remschijf en in sommige gevallen direct op de as. Het aantal sensoren verschilt per auto.

De kosten voor het vervangen van de ABS-sensor

De ABS-sensor kosten bedragen gemiddeld € 15,- tot € 100,- per sensor. Een ABS-sensor voor BMW kost van € 15,- tot € 38,-, wat afhangt van het model en de uitvoering van de auto. Daarbij komen nog de arbeidskosten die een garage in rekening brengt, die uiteraard per bedrijf verschillen.

Bespaar op de ABS-sensor kosten door ze snel en voordelig online te bestellen. Houd er overigens rekening mee dat in veel gevallen niet alle sensoren vervangen hoeven te worden, alleen de sensor of sensoren die defect zijn.

Aantal reacties: 2

 • @T. v.
  06.04.2024 14:34
  Lid

  Beste Den,
  Ik rij in een Opel Insignia 1,8 kenteken 75-PHK-8. Deze geeft reeds weken als melding Service StabibiTrak aan. Daarbij gaat de auto slecht rijden en geeft op de OBD foutmelding P0301aan (cilinder 1 Misbrand gedecteerd).
  Maar wanneer de motor koud is rijdt de auto weer normaal om na enige tijd weer in noodloop te gaan. pas nieuwe koplampen laten zetten (xenon). deze zijn ook gekalibreerd. Eigenlijk begon de ellende pas daarna. Opel dealer geweest zonder resultaat. Kun jij helpen? Theo

  • @Anne Smits
   11.04.2024 09:44
   @T. v.
   Lid

   Foutmelding P0301 duidt op een probleem met de cilinder, waarbij de ontsteking mogelijk mislukt. Dit kan verschillende redenen hebben, waaronder problemen met de bougies, brandstofinjectoren, luchtfilter of zuurstofsensor. Het is noodzakelijk om alles nauwkeuriger te controleren om correct te bepalen wat het probleem is.

AUTODOC CLUB
Uw account is uw persoonlijke assistent

Het houdt uw auto-uitgaven bij, voert een autologboek en vervangingsschema en slaat uw aantekeningen en documenten op

Populaire posts