Beschadigingen in de voorruit repareren

Beschadigingen in de voorruit repareren

Onder de meest uitgevoerde reparatiewerkzaamheden bij garagebedrijven bevindt zich het herstellen van autoruiten met barsten. Voorruiten zijn dermate vatbaar voor schade vanwege de positie ervan in de wagen. Door steenslag en objecten die opgeworpen worden door voor u rijdende of tegemoetkomende voertuigen kunnen ruiten schade oplopen. Tevens kunnen boomtakken het glas bekrassen en kan harde neerslag zoals hagel sterren en breuken teweegbrengen. Als u dergelijke beschadigingen opgelopen hebt, hoeft u evenwel niet meteen een geheel nieuwe autoruit te laten plaatsen. Al naargelang de aard en omvang ervan kunnen ze door reparaties ondervangen worden. Hier stellen we u een overzicht ter hand van de gevallen waarin de schade reparabel is, en bieden we u bovendien suggesties over welke stappen u het beste kunt ondernemen als u schade hebt opgelopen.

Is het toegestaan om door te rijden met een beschadigde voorruit?

 Zodra er sprake is van schade aan een voorruit, is het belangrijk dat men terstond tot reparatie overgaat. Hiervoor zijn diverse beweeggronden aan te wijzen: 
 • Aangezien voertuigen voortdurend aan vibraties en veranderingen in de omgevings- en interieurtemperatuur blootgesteld worden, is de kans op verergering van de schade groot, ten gevolge waarvan het vanaf een bepaald punt onmogelijk wordt om de schade nog te herstellen. In zo’n geval moet er een volledig nieuwe ruit komen.
 • Als uw voertuig een beschadigde voorruit heeft, kan dat reden zijn dat uw wagen niet door de automobielinspectie komt. Het is niet toegestaan om uw voertuig zonder goedkeuring te gebruiken.
 • Slechter gezichtsvermogen. De aanwezigheid van barsten, sterren en krassen verslechteren het zicht en deze zorgen ervoor dat men geen correcte afspiegeling krijgt van hetgeen zich voor het voertuig afspeelt. Dergelijke omstandigheden kunnen afbreuk doen aan de alertheid van automobilisten en zodoende tot ongevallen leiden. Een onaangename bijkomstigheid is dat men een boete kan binnenharken, ingeval de bestuurder ten gevolge van een beschadiging aan zijn zijde onvoldoende zicht heeft.

Is het toegestaan om door te rijden met een beschadigde voorruit

Is het toegestaan om beschadigingen aan de voorruit zelf te verhelpen?

Al doen de overal aangeboden kits voor het repareren van autoruiten anders vermoeden, verdient het geen aanbeveling om ruiten eigenhandig te repareren, tenzij u de nodige ervaring en bekwaamheid kent. Reparaties dienen namelijk aan een aantal voorwaarden te beantwoorden, opdat de schade niet meer te zien is en het glas weer even sterk is als voordien.

Het is raadzaam om bij schade naar een autoruitspecialist te gaan. De vaklui bij een autoglasbedrijf weten precies welke stappen er te nemen zijn en hebben bovendien het technische toebehoren om autoglas op de een hoogstaande manier te herstellen. Als u bijvoorbeeld wilt verhinderen dat een breuk in een autoruit nog groter wordt, kunt u aan beide einden ervan een gaatje boren. Dit doet men met roterend gereedschap. Bij deze werkzaamheden dient u er goed op te letten dat u voorzichtig te werk gaat en de beschadiging niet groter maakt. Bovendien is er voor deze taak een speciaal instrument genaamd kraspen nodig, om kleine glasscherven uit de barst te kunnen weghalen. Verder komt er een uv-lamp aan te pas om verschillende composities te doen uitharden. Na het opvullen van de scheur gaat men over tot het opschuren van het oppervlak

Is het toegestaan om beschadigingen aan de voorruit zelf te verhelpen

Wanneer moet er een nieuwe voorruit geplaatst worden?

 Niet elk manco kan ongedaan gemaakt worden. Kleinere mankementen kan men meestal nog wel opknappen. Maar in de volgende situaties moet er een nieuwe ruit komen: 
 • het zicht van de autobestuurder wordt verminderd door de beschadiging;
 • een ster in de ruit ligt minder dan 25 cm van de rand ervan;
 • de kapotte plek heeft een doorsnede van meer dan 1,5 cm;
 • een beschadiging raakt op twee of meer plekken de rand van de ruit;
 • meer dan 30% van het oppervlak van het glas is beschadigd;
 • het glas is geperforeerd;
 • andere onderdelen werken niet of minder goed door de beschadiging (onderdelen van de verwarming, licht- en regensensoren e.d.).

Welke stappen moet ik ondernemen als mijn voorruit beschadigd is?

 We bevelen u aan om dan het onderstaande te doen: 
 • Stop uw voertuig.
 • Plak de schade af met tape zodat er geen vocht en viezigheid in terechtkomen. NB: de tape mag niet direct op de beschadigde stukken geplakt zijn. Breng met behulp van papier of cellofaan een beschermlaag ertussen aan.
 • Lijm de scheur of ster onder geen beding met superlijm of nagellak in een poging om verdere schade te voorkomen. Dit helpt niet in het minst en maakt de schade alleen maar groter.
 • Parkeer uw voertuig niet op een parking in direct zonlicht. Als het warmer wordt in de zitruimte, neemt evenredig daaraan de druk op de autoruiten toe en zal de barst naar alle waarschijnlijkheid verder uitscheuren.
 • Het is raadzaam om de bestuurdersstoel anders af te stellen als het defect zich op het stuk ruit voor de bestuurder bevindt.
 • Ga zo spoedig mogelijk naar een specialist. Zorg ervoor dat u en route zo min mogelijk over hobbelige wegen rijdt en dit rustig doet. Stoten en vibraties zullen de beschadigingen alleen maar verergeren.

Welke stappen moet ik ondernemen als mijn voorruit beschadigd is

Conclusie

Autoruiten zullen meestal alleen in originele toestand gebracht worden als ze door experten gerepareerd worden. Onthoud de vuistregel: de kans op een glansrijke reparatie is groter als u de hulp van vaklui bijtijds inroept. Als u zich aan onze aanbevelingen houdt, vergroot u uw kans om zonder de schade erger te maken bij een specialist aan te komen.

AUTODOC CLUB
Uw account is uw persoonlijke assistent

Het houdt uw auto-uitgaven bij, voert een autologboek en vervangingsschema en slaat uw aantekeningen en documenten op