Wat is 4×4? Eigenschappen en technische specificaties

Wat is 4×4? Eigenschappen en technische specificaties

Het systeem 4×4 geeft aan dat de auto op alle wielen wordt aangedreven. Men maakt specifiek van deze aanduiding gebruik om de auto’s van Jeep aan te duiden die op alle wielen worden aangedreven. Het systeem verdeelt het motorkoppel gelijkmatig over alle vier de wielen.

Hoe het systeem 4×4 werkt

Afhankelijk van de uitvoering hebben de modellen van Jeep 1 van deze aandrijvingen van het type 4×4:

  • Gedeeltelijk. Over het algemeen wordt het koppel overgezet op de as aan de achterkant. Daarnaast heeft de chauffeur de mogelijkheid om de as aan de voorkant ook te belasten. Om de beide assen te koppelen wordt een slipkoppeling gebruikt, deze zit in de tussenbak.
  • Volledig. Door middel van een sperdifferentieel die vergrendeld kan worden kan men de assen koppelen. Het koppel wordt gelijkmatig over de wielen verdeeld.
  • In te stellen. Standaard gebeurt de aandrijving op de as aan de voorkant. Deze uitvoering zal de as aan de achterkant alleen koppelen als de wielen aan de voorkant doorslippen. Men maakt gebruik van een frictiekoppeling met meerdere platen of een viskeuze koppeling. Op die manier koppelt men de as aan de achterkant aan de cardanas middels een hypoïde overbrenging met tandwielen. Deze zal altijd draaien. Sommige modellen hebben een extra mechanische koppeling, waarmee de tussenbak en cardanas kunnen worden ontkoppeld.

De typen en kenmerken van het systeem 4×4

Naam Type aandrijving Kenmerken Auto’s van het merk Jeep die dit systeem hebben
Command-Trac Parttime 4×4 kan louter op een vlak wegdek worden ingezet. Cherokee XJ, KJ, SJ; Comanche MJ; Wrangler YJ, TJ, JK, JL; Liberty KJ; Wagoneer SJ.
Command-Trac II Door middel van een bedieningshendel op de bodem kan een schakelaar op het dashboard worden gebruikt om de tussenbak te bedienen. Liberty QC; Cherokee QC.
Rock-Trac Dit model heeft geen sperdifferentieel tussen de assen. Het differentieel van de wielen heeft een elektrische of pneumatische vergrendeling. De laagste versnelling heeft een verhouding van 4:1, zodat de auto hele stijle bergen op kan rijden. Wrangler Rubicon TJ, JK, JL; Wrangler Unlimited Rubicon TJ, JK, JL; Gladiator Rubicon JT.
Selec-Trac Fulltime met 2WD-funtie Het sperdifferentieel is open heeft een elektronische vergrendeling. Men kan deze vergrendelen als dat nodig is, hierdoor ontstaat een vaste koppeling tussen de assen. Bij sommige modellen is ook een viskeuze koppeling gemonteerd. Wagoneer XJ; Grand Wagoneer; Gladiator SJ; Comanche MJ; Grand Cherokee ZJ, WJ; Liberty KJ.
Selec-Trac II AWD Deze heeft een wrijvingskoppeling die men kan vergrendelen. Liberty KK; Wrangler Sahara JL.
Quadra-Trac Fulltime Voor de koppeling van de 2 assen wordt een viskeuze of beperkt slippend koppelingsdifferentiaal gebruikt. Men heeft de mogelijkheid om deze te vergrendelen. Grand Cherokee ZJ; Wagoneer SJ.
Quadra-Trac II De aansturing wordt elektronisch gedaan middels beperkt slippend sperdifferentieel die een gerotor-pomp heeft en kan indien nodig worden vergrendeld. Het differentieel van de wielen zijn van het type open. Commander XK.
Quadra-Trac I Deze heeft geen lagere versnelling. Grand Cherokee WJ, WK, WK2; Commander XK.
Quadra-Drive Men maakt gebruik van een beperkt slippend differentieel voorzien van een gerotor-pomp zodat de twee assen worden gekoppeld tot één as. Grand Cherokee WJ
Quadra-Drive II Elektronische differentieel vergrendeling en. Grand Cherokee WK, WK2; Commander XK.
Freedom Drive I AWD Door middel van een elektromagnetische koppeling zal de as aan de achterkant actief worden als de wielen aan de voorzijde doorslippen. Compass MK; Patriot MK
Freedom Drive II Deze model heeft een lagere versnelling. Patriot MK; Compass MK.
Active Drive I Voor de aankoppeling van de as aan de achterzijde gebruikt men een elektronisch aangestuurde frictiekoppeling voorzien van meerdere platen. Door middel van een extra handmatige koppeling kan men de cardanas helemaal loskoppelen. Cherokee KL; Renegade.
Active Drive II Voor elke as bestaan er twee separate lagere versnellingen. Cherokee KL;
Active Drive Lock Geforceerde vergrendeling van het differentieel aan de achterkant. Renegade Trailhawk; Compass MP, M6 Trailhawk.